Łatwe poruszanie się po kuchni: wskazówki i porady dotyczące gotowania
3 min readJeśli twoja rodzina nie biega do stołu, może nadszedł czas, aby uczciwie przyjrzeć się swojej rutynie gotowania i sprawdzić, czy nie wpadłeś w rutynę menu.
Wzbudź entuzjazm podczas posiłków i wywołaj uśmiech na twarzach swojej rodziny dzięki nowym, świeżym pomysłom, które z pewnością Ci się spodobają.Aby zapobiec rozmoknięciu skórki nadziewanych ciast, najpierw posmaruj ciasto białkiem jaja, a następnie piecz przez około pięć minut, aby się zestaliło. Następnie należy napełnić i upiec jak zwykle. Dzięki temu skórka nie wchłonie zbyt dużej ilości nadzienia podczas pieczenia i nie stanie się miękka i mokra.Upewnij się, że rozmroziłeś warzywa przed włożeniem ich do kuchenki mikrofalowej, jeśli planujesz ugotować je w ten sposób. Pozwoli to uzyskać najlepszą konsystencję, nie rezygnując przy tym ze smaku warzyw. Po ugotowaniu dodaj warzywa na główny talerz jako dodatek.Rozważ dodanie oleju z boku patelni, a nie pośrodku, tak aby jedzenie było już podgrzane w momencie kontaktu. Korzystanie z tej metody może pomóc wzmocnić smak potraw.Możliwe jest obniżenie zawartości tłuszczu i kalorii w puree ziemniaczanym bez wpływu na smak lub konsystencję poprzez zastąpienie części zawartości ziemniaków kalafiorem. Kalafior nie ma wyrazistego smaku i będzie praktycznie niewyczuwalny po zmieszaniu z ziemniakami i innymi składnikami. Kalafior pasuje również do koloru i tekstury ziemniaków. To świetny sposób na dodanie warzyw i wyeliminowanie kalorii z ulubionego dania.Kiedy nauczysz się gotować dla siebie, nie bój się gotować w dużych partiach.
Zamrażarka staje się twoim przyjacielem, gdy przygotowujesz własne posiłki.
Nadwyżki żywności, którą przygotowujesz, ale nie zużyjesz od razu, mogą być przechowywane w zamrażarce niemal bez końca. Gotowanie w dużych partiach to najlepszy sposób na maksymalne wykorzystanie czasu gotowania.Ta przyprawa może być stosowana z różnymi potrawami innymi niż mięso. Spróbuj posmarować go prażonymi pestkami dyni i cieszyć się pikantnym smakiem samodzielnie lub z kilkoma jajkami. Każdy, kto ich spróbuje, z pewnością się zastanowi i zapyta, czy masz specjalny lub tajny składnik.Jeśli gotujesz ciastka lub potrawy, które mogą być bardzo brudne, upewnij się, że zawsze nosisz fartuch. Ostatnią rzeczą, którą będziesz chciał zrobić, to zdobyć jedzenie na ubraniach i przebrać się przed zjedzeniem posiłku z przyjaciółmi lub rodziną.Nigdy nie używaj oleju podczas gotowania makaronu. Staraj się, aby podczas gotowania makaronu do garnka nie dostał się olej. Olej przeniesie się do makaronu. Dzięki temu makaron będzie śliski, co oznacza, że sos, który na nie nałożysz później, nie będzie się kleił.Jeśli ugotowałeś z sosem, zachowaj resztki sosu na tacce na kostki lodu, którą możesz zamrozić. Aby uzyskać szybki i łatwy sos na kolejną noc, po prostu usuń tyle kostek, ile potrzebujesz i podgrzej na patelni. Nie martw się, sos będzie nadal jadalny po tym, jak znajdzie się w tackach na kostki lodu!Kiedy gotujesz mięso i dodajesz do niego przyprawy, użyj gestu równomiernego posypania, aby dodać przyprawę. Należy sezonować z przyzwoitej wysokości i dążyć do uzyskania równomiernego efektu „śnieżenia”. Właściwie zastosowana technika ta zapewnia jednolite pokrycie i pozwala uniknąć pozostawiania na mięsie przesezonowanych grudek lub obszarów bez przypraw.Jeśli uczciwie przyjrzałeś się swoim ofertom na posiłki i zdecydowałeś, że przydałaby się im pomoc, zacznij od świeżych pomysłów z powyższego artykułu, a Twoja rodzina w mgnieniu oka pobiegnie do stołu. Te praktyczne wskazówki pomogą Ci osiągnąć sukces.