28 marca, 2024

Zamieszkaj Blog

Wykończenia, remonty, pomysły na wnętrze!

Zdrowe pieczywo na zakwasie

2 min read

Podczas gdy komercyjni producenci żywności umieszczają na opakowaniach wszelkiego rodzaju oświadczenia zdrowotne, wiele etykiet umieszczonych na przodzie opakowania ma na celu tylko zachęcić konsumentów do zakupu.

Aby uzyskać najzdrowsze opcje chleba, szukaj pieczywa pełnoziarnistego z krótkimi listami składników, powinna to być dobrej jakości mąka, woda, drożdże lub zakwas i sól. Dodatkowo jeśli szukasz pieczywa najwyższej jakości, powinieneś je kupować od piekarzy rzemieślniczych w renomowanych piekarniach lub piec samodzielnie bochenki i bułki w domu. Masz wtedy pewność, że do pieczywa nie są dodawane żadne substancje sztuczne, jak konserwanty, polepszacze smaku, spulchniacze, cukier czy karmel dla nadania ciemnego koloru.
Fermentowane pieczywo, czyli zakwas wytwarzany z długim czasem fermentacji, może zmniejszyć skoki poziomu cukru we krwi lub dokuczliwe objawy ze strony przewodu pokarmowego u niektórych osób, jak gazy, wzdęcia czy dolegliwości bólowe. Jeśli masz celiakię lub podejrzewasz nadwrażliwość na gluten, poszukaj chleba bezglutenowego wykonanego z korzystnych składników, takich jak ciecierzyca lub mąka owsiana czy gryczana. Ale jeśli nie masz nic przeciwko glutenowi, nie ma powodu, by rezygnować z ulubionego pieczywa, wybieraj tylko zdrowe chleby i bułki, zamiast białych pszennych mąk rafinowanych. Zdrowe pieczywo na zakwasie

Tani chleb również wytwarza się na zakwasie, ale proces produkcji i fermentacji należy przyspieszyć.

Aby to osiągnąć, należy dodać środek do przetwarzania mąki, jak kwas askorbinowy i trochę tłuszczu lub emulgatora, zwykle w postaci polepszacza do chleba. Poza mieszaniem i fermentacją w masie, wszystkie inne etapy szybkiego procesu wypieku chleba są takie same jak w przypadku każdego innego sposobu wypieku pieczywa. Możesz także sprawdzić online, które Piekarnie ze Szczecina wyróżniają się wysoką jakością pieczywa oraz największym zaufaniem klientów. Takie miejsca otrzymują nagrody i są laureatami w plebiscytach jakości świadczonych usług oraz oferowanych produktów piekarniczych.